Nordens största coachnätverk

Vad gör en coach och Vad är coaching? - Coachförbundet

Vad gör en coach och Vad är coaching? - Coachförbundet

Vad gör en coach

Vad gör en coach?

En coach är en person som hjälper en individ och/eller ett team att, både professionellt och personligt, utvecklas, utforma sina liv och nå sina mål.

Att anlita en coach har blivit alltmer populärt och coachning används idag av både privatpersoner och människor i företagsvärlden. Coachen kan spela en avgörande roll i att göra klienten framgångsrik och utvecklas samt öka förmågan att hantera förändringar och skapa ny mening.

Grupper och organisationer

Även grupper och organisationer kan ha nytta av coachning för att fördjupa sitt lärande eller förbättra prestationer. Coachning kan fungera som ett komplement för en rad olika yrken som exempelvis chefer, personalansvariga, hälso-och sjukvårdspersonal, psykologer och socionomer. Den som i olika områden arbetar med människor och vill ha kvalitet i kommunikationen kan dra nytta av coachning.

Ordet coach är idag flitigt använt

Ordet coach är idag flitigt använt, man talar exempelvis om träningscoach, businesscoach, jobbcoach och hälsocoach. Ursprungligen kommer ordet coach från ungerskans kocsi och står för betydelsen vagn eller droska som tar människor från en plats till en annan. Symboliskt blir coachen den som bistår individen eller gruppen att ta sig från nuvarande situation till ett uttalat mål i framtiden. För att nå ett visst mål eller för att kunna realisera en dröm kan coachning fungera bra.

Handlingsplan

Klienten väljer vad samtalet med coachen ska handla om och därefter utarbetar man tillsammans en handlingsplan.

Öka kunskap och medvetenhet

Tydliga mål är av vikt om man vill nå förändring. Coachen hjälper klienten att sätta upp konkreta mål, ibland även delmål, och att hitta sina bästa sätt att nå dessa mål. Klienten får stöttning i sin personliga utveckling och förändringsarbete. Att bli coachad är för klienten en både aktiv och ibland krävande förändringsprocess och klienten måste vara beredd på att utforska och utmana sig själv. Klienten behöver framförallt öka sin kunskap och medvetenhet för att utvecklas och agera annorlunda. Man måste komma ihåg att coachen inte kommer med färdiga råd och lösningar utan stöttar klienten att själv finna svaren och vägen till förändring och utveckling.

Lyfta fram och utveckla det starka

En professionell coach skall inte likställas med att vara expert, rådgivare eller mentor i vanlig bemärkelse. Coachen kan genom att lyssna, ställa adekvata frågor och ge feedback hjälpa klienten att plocka fram vad som är viktigt. Coachen strävar efter att skapa motivation och hjälpa klienten hålla fokus på uppsatt mål. Klienten kan behöva utmanas i att tänka i annorlunda banor eller handla på nya sätt. Vid coachning vill man lyfta fram och utveckla det starka, friska och positiva.

Personliga potential

Coachen riktar in sig på det som främjar, frigör och utvecklar människans inre potential. Inom oss alla finns en längtan att få utnyttja hela vår personliga potential.

Hur då?

I samverkan med klienten arbetar coachen med att bygga upp och utveckla färdigheter med hänsyn till klientens resurser samt utforma och fullfölja en passande handlingsplan.

Du får genom coachningen motivation och mening på vägen för att hjälpa dig nå dina mål.

 

Vi har alla de resurser vi behöver

Klienten ska alltid anses och bemötas som full av resurser. Det är klienten som har svaren och coachen har de passande frågeställningarna. Genom frågeställningarna kan coachen hjälpa klienten att klargöra sina värderingar och mål samt frilägga sin potential. Klienten får genom ett samarbete med coachen hjälp att skaka av sig begränsande traditionella uppfattningar och ta ut nya riktningar. Då det är klienten som genomför förändringen så behöver inte coachen vara specialist på klientens område. Coachen ska vara stöttande och vägledande och jobba mot att göra sig överflödig, inte oumbärlig.

 

Vad är ICC?

ICC står för ”International Coaching Community” och är ett nätverk av utbildade och kvalificerade coacher. Dessa coacher har med framgång genomgått ICC:s certifieringsutbildning, vilket är Sveriges enda internationella coachcertifiering. Nätverket har ett delat åtagande vad gäller etik, kvalitet och hög standard på coachning. Medlemskapet i ICC grundas uteslutande på de nämnda etiska åtagandena och på kompetens. Därför får de anslutna ingen ekonomisk förmån så att en hög kredibilitet kan upprätthållas mot våra klienter. Joseph O´Connor och Andrea Lages på Lambent do Brasil, som är två av de mest eftertraktade och respekterade NPL-tränare och coacher, är de som framtagit certifieringsgrunderna.

 

Vad är coaching inte?

Ursprungligen så kommer ordet ”coaching” från idrottsvärlden. Idag är dock coaching en uppsättning filosofier, färdigheter och verktyg som effektivt kan tillämpa inom alla möjliga tänkbara områden. Coaching skiljer sig tydligt från andra hjälpyrken, som mentorskap, rådgivning, terapi, utbildning eller konsulter, även om det finns likheter med dessa.

 

Coaching är inte till för att rätta till eller förstå det förflutna, utan koncentrerar på att förstå nuet och utforma framtiden.

Meningen med coachning är inte för coachen att tala om hur klienten ska göra eller förmedla sina egna värderingar, utan meningen är att coachen ska hjälpa klienten att bygga upp sin egen kapacitet för att göra en permanent förändring.

Coaching är att utgå ifrån klientens resurser för att stötta klienten på vägen mot målet, inte att utgå från sin egen expertis och erfarenhet inom området.

Coachen ska arbeta mot att göra sig överflödig så klienten kan frigöra sina egna kvaliter.

När en klient har avlutat en lyckad coaching period med en professionell coach ska klienten ha en känsla som säger: ”Det var jag själv som åstadkom det!”

Intresseförfrågan

Lämna en intresseförfrågan när du är intresserad av att anlita en coach eller om du söker en coachutbildning.

Få mer information via mail eller telefon
Icke bindande
Kostnadsfritt

Förfrågan skickas till utvalda samarbetspartners.

Vad gör en coach rent konkret? Sebastian Widjeskog

Synonymer till coach

  • idrottstränare, tränare, instruktör, lagledare, ledare, lagkapten; vägledare, rådgivare, handledare, utvecklingsstöd, PT

Synonymer till gör

  • arbetsuppgift, arbete, göromål, syssla, besvär, knog, jobb, sjå

RSS Coach Nyheter från ICF-Sverige

  • Resultat från höstens medlemsenkät 5 oktober, 2023
        Inlägget Resultat från höstens medlemsenkät dök först upp på ICF Sweden Charter Chapter.
    Pernilla
  • Medlemsbrev 2023-09-20 20 september, 2023
    Medlemsbrev 2023-09-20 Hej ! Äntligen är höstterminen igång för ICF Sweden Charter Chapter. Vi har rivstartat med flera webinar och ännu fler spännande framför oss. I det här medlemsbrevet finner du information om följande: • Strategiarbetet • Vad tycker våra medlemmar • Era åsikter visar vägen • Ses vi live på Personal- och chefsmässan (inkl. […]
    Pernilla
  • Teamcoachens uppgift är att göra sig överflödig. 11 juli, 2023
    “Teamcoachens uppgift är att göra sig överflödig.” Teamcoaching, tre experter delar med sig av sin erfarenhet. Vi har intervjuat 3 av Sveriges mest rutinerade teamcoacher kring nyttan av teamcoaching, vilka förutsättningar som krävs för ett lyckat resultat, hur en teamcoachingsprocess går till, vilka fällor som finns och vad som trendar i branschen. De delar också med sig […]
    Elisabeth Björkbom
  • Min coachresa – Klas Jansson 15 maj, 2023
    Coaching är en bransch som bygger på en gemensam metod med tusentals tillämpningar. Coachens roll är inte att vara experten i samtalet. Det är du som blir coachad som vet det du behöver veta för att nå dina mål. Din coach stöttar dig i att utforska de möjligheter och hinder just du står inför. I […]
    Elisabeth Björkbom
  • Utan rubrik 22 mars, 2023
    Hur mycket kan ett coachande förhållningssätt betyda på en arbetsplats? Marianne Björklund, rektor på Maria Park förskola i Helsingborg, är övertygad om att det förhållningssättet bidragit till att skolan i år fått utmärkelsen Årets arbetsplats inom den kommunala sektorn i Helsingborg. Här delar hon med sig av sina tankar. Ett coachande förhållningssätt leder till ett […]
    Elisabeth Björkbom
  • Du har väl sett att Valberedningen söker ledamöter till ICF Sveriges styrelse? 10 mars, 2023
    Vill du vara med som ledamot i ICF Sveriges styrelse och medverka till med att ta oss in i en spännande framtid tillsammans med alla föreningens kompetenta och engagerade medlemmar? ICF Sverige är en ideell organisation som drivs av eldsjälar som förstått kraften i coaching och det coachande förhållningssättet och som vill bidra till ICF:s […]
    Pernilla
  • Vill vara vara med och utveckla ICF och coaching i Sverige 3 mars, 2023
    Vill du vara med som ledamot i ICF Sveriges styrelse och medverka till med att ta oss in i en spännande framtid tillsammans med alla föreningens engagerade medlemmar? Valberedningen söker ledamöter styrelsen Vi närmar oss tiden på året då vi genomför vår årliga föreningsstämma och som alltid är det i samband med den som nya ledamöter […]
    Pernilla
  • Medlemsbrev 1 / 2023 23 februari, 2023
    Medlemsbrev 1 / 2023 Hej alla bästa ICF coacher och medlemmar!Det händer mycket positivt inom ICF! Här kommer en sammanfattning som omfamnar både inspiration och information! Årsmötet 2023 nalkas och det kommer en separat inbjudan med tid och datumsamt valberedningens ([email protected]) önskemål av nya medlemmar som vill vara engagerade i nästa år och framtidens styrelse.På […]
    Malin Avalon Engqvist
  • ICF Årshjul kommunikation 2023 23 februari, 2023
    Årshjul ICF för kommunikation 2023 Inlägget ICF Årshjul kommunikation 2023 dök först upp på ICF Sweden Charter Chapter.
    Malin Avalon Engqvist
  • Avgörande vägval och modet att våga 17 februari, 2023
    Möt Lars-Göran Halvdansson, ny medlem i ICFs redaktionsråd. Jag vet inte om ni känner till filmen Sliding doors. Filmen har i alla fall två parallella handlingar där en kvinna från London i den ena missar tåget. I den andra hinner hon med. De två olika händelserna leder till två helt olika liv. Fascinerande tanke att […]
    Elisabeth Björkbom