
Kommunikativt ledarskap handlar förstås om kommunikation. Egentligen är det gammalt uttryck som kom till på sjuttiotalet men som haft en ganska lång väg att hitta fram till att bli så populärt som det är idag.
Kommunikativt ledarskap är ett förhållningssätt mer än en ledarstil eftersom det kräver allas medverkan och att företaget har förtroende för personalens åsikter och lyssnar på dem mer än i traditionella toppstyrda organisationer. God kommunikation mellan medarbetare, ledning och intressenter är själva förutsättningen för modellen – och för att företaget ska bli framgångsrikt.
Kommunikativt ledarskap kräver chefer med fingertoppskänsla och “örat mot rälsen”. Det låter som klyschor men är otroligt viktiga i sin innebörd för att kommunikativt ledarskap ska ha en chans att fungera. Chefen är chef men det smarta är att modellen skapar större känslor av delaktighet hos alla parter. Inte alla chefer har styrka och självinsikt nog att vara en kommunikativ ledare.
Nackdelen med kommunikativt ledarskap kan vara att frågor och beslut hamnar i långbänkar och att många kockar gör soppan man tillverkar fadd i smaken. Här är det chefens jobb att avgöra vilka frågor som tjänar på att kommunicerar mer för att skapa just ett lag – och vilka frågor som surnar av för många åsikter och tankar. Ett annat problem att övervinna är att skapa en miljö där alla kommer till tals och att det finns olika sätt att göra det på. En del mötesproffs älskar att prata om ingenting. En del personer har bra idéer men kan vara rädda att framföra dem.
Synonymer till kommunikation
- kontakt, informationsöverföring, överföring, informationsutbyte, dialog