Nordens största coachnätverk

Vad är samtalscoaching - Coachförbundet

Vad är samtalscoaching - Coachförbundet

Vad gör en samtalscoach?

Träffa en samtalscoach!

Känner du att det är dags för en förändring och behöver hjälp på vägen? Ta hjälp av en samtalscoach och ta steget vidare.

Vad är samtalscoaching?

 • Ett bedömningsfritt samtal utifrån där du befinner dig i ditt liv – just nu
 • Stöd för dig att göra egna medvetna val
 • Syftar till att ge dig perspektiv, väcka din nyfikenhet, din kreativitet och stärka din självmedvetenhet – ditt inre ledarskap

Fokus är på ditt NU-läge och framåt!

Vi människor är i ständig utveckling och ibland tar livet oväntade banor. Det är inte alltid lätt att välja väg för att komma vidare i livet och uppnå sina mål. Det kan upplevas som att tappa kontrollen, mista fokus eller att livet stagnerat.

När kan samtalscoaching göra en positiv skillnad?

 • När du vill skapa förändring i ditt privatliv
 • När du vill skapa förändring i ditt arbetsliv
 • När du  vill stärka din självkänsla
 • När du vill ta fram dina styrkor och undanträngd kreativitet
 • När du vill bli medveten om syfte och mål i livet
 • När du vill finna en mening och balans i livet
 • När du vill ta ansvar för din hälsa
 • När du vill hitta dina drivkrafter, ideal och värderingar som styr i det dagliga livet
 • När du vill få hjälp med att hantera problem eller svåra uppdrag/situationer

Vad gör en samtalscoach?

En samtalscoach, även kallad samtalspartner eller samtalsrådgivare, är en coach som arbetar med att hjälpa klienter att utforska sina tankar och känslor genom en dialogbaserad process. Målet är att hjälpa klienterna att identifiera sina problem och utmaningar, utveckla självmedvetenhet och uppnå personlig utveckling och tillväxt.

En samtalscoach hjälper klienter att bli medvetna om sina egna tankar och känslor, att identifiera sina värderingar och att ta itu med eventuella hinder som kan hindra dem från att uppnå sina mål. Genom att använda en rad tekniker, som aktivt lyssnande, ställa öppna frågor och reflektera tillbaka vad klienten säger, kan en samtalscoach hjälpa klienter att hitta lösningar på sina problem.

En samtalscoach kan hjälpa klienter att hantera en mängd olika utmaningar, såsom stress, ångest, relationella problem, karriärutveckling och personlig utveckling. Samtalscoachning kan också användas för att förbättra kommunikationsfärdigheter, självmedvetenhet och självkännedom.

Det är viktigt att påpeka att en samtalscoach inte ger terapi eller medicinsk behandling. Istället fokuserar samtalscoachning på att hjälpa klienter att utforska sina tankar och känslor, och att utveckla praktiska färdigheter och verktyg för att hantera sina utmaningar och uppnå sina mål.

Samtalscoach utbildning distans

Det finns flera utbildningar för samtalscoaching som erbjuds på distans. Dessa utbildningar är vanligtvis självstudier och består av en kombination av textbaserade material, video- och ljudinspelningar, interaktiva övningar och online-workshops. De flesta utbildningarna tar några månader att slutföra och ger vanligtvis en certifiering efter godkänt avslut.

När du letar efter en distansutbildning i samtalscoaching är det viktigt att välja en pålitlig utbildningsleverantör som är erkänd av branschen och som erbjuder en omfattande utbildning som täcker de grundläggande principerna för samtalscoaching. Här är några faktorer att överväga när du letar efter en utbildning i samtalscoaching på distans:

 1. Innehåll och struktur: Kontrollera att utbildningen täcker de grundläggande principerna för samtalscoaching och att den är strukturerad på ett sätt som passar din inlärningsstil.
 2. Kvalitet och rykte: Undersök utbildningsleverantören och kolla upp recensioner från tidigare studenter för att se hur nöjda de har varit med utbildningen.
 3. Lärare och mentorer: Kontrollera att utbildningsleverantören har kvalificerade lärare och mentorer som har erfarenhet inom samtalscoaching.
 4. Kostnad: Jämför kostnaden för utbildningen och se till att den passar din budget.
 5. Certifiering: Kontrollera att utbildningen leder till en certifiering som är erkänd inom branschen.

Några exempel på utbildningsleverantörer för samtalscoaching på distans är International Coach Federation (ICF), CoachU och Udemy.

Starta eget som samtalscoach

Att starta eget som samtalscoach är möjligt, men det kräver förberedelse och planering. Här är några steg som kan hjälpa dig att komma igång:

 1. Utbilda dig själv: För att bli en professionell samtalscoach behöver du utbildning och certifiering. Det finns många olika utbildningsprogram för samtalscoaching tillgängliga, inklusive onlinekurser och certifieringsprogram.
 2. Skaffa erfarenhet: För att bygga upp din erfarenhet och rykte som samtalscoach kan du överväga att erbjuda dina tjänster till vänner och familj, eller erbjuda gratis coachingsessioner till en begränsad krets av klienter.
 3. Skapa en affärsplan: En affärsplan hjälper dig att definiera din målgrupp, prissättning, marknadsföringsstrategi och andra viktiga aspekter av din verksamhet.
 4. Registrera ditt företag: Registrera ditt företag och skaffa nödvändiga licenser och tillstånd.
 5. Skapa en webbplats: En professionell webbplats är en viktig del av att marknadsföra din verksamhet och locka till dig nya klienter. Se till att din webbplats innehåller information om din erfarenhet, dina tjänster och prissättning.
 6. Marknadsför din verksamhet: För att få nya kunder är det viktigt att marknadsföra din verksamhet på olika sätt, till exempel genom sociala medier, sökmotoroptimering och nätverkande.
 7. Bygg upp ditt rykte: En positiv rekommendation från en tidigare klient kan hjälpa dig att få nya kunder och bygga upp ditt rykte som en kvalitativ samtalscoach.

Det är viktigt att påpeka att att starta eget som samtalscoach kan ta tid och kräver tålamod och uthållighet. Genom att fokusera på att erbjuda högkvalitativ service och bygga upp ditt rykte kan du gradvis bygga upp en stabil och lönsam verksamhet.

Intervju – Samtalscoach 1,5 min

Hur utbildar man sig till samtalscoach?

Här hittar du information om hur man utbildar sig till samtalscoach

Diplomerad Samtalscoach – Humanova

HumaNovas yrkesutbildning till Diplomerad Samtalscoach vänder sig till dig som vill inspirera människor att hitta sin egen vilja att genomföra önskade förändringar.

Diplomerad Samtalscoach Humanova

Samtalscoach – Yrkesutbildning på distans – Distansinstitutet

Distansinstitutets yrkesutbildning till Samtalscoach ger dig alla kunskaper för att kunna hjälpa människor till personlig utveckling.

Samtalscoach – Yrkesutbildning på distans – Distansinstitutet

Synonymer till samtal

 • konversation, dialog, samspråk, resonemang, diskussion, diskurs, underhandling, palaver, rådplägning, pratstund, prat, snack, småprat, kallprat; telefonsamtal, påringning

Wikipedia information om Samtal

Samtal Samtal är ett utbyte av information mellan två eller flera människor. Beroende på vilka som samtalet förs emellan, så kan samtalsstilen variera. När ett visst syfte önskas uppnås med samtalet så kan argumentation vara en viktig del och samtalet kan ses som en form av retorik. Samtalet kan också vara en intervjuteknik och används också som en lugn form för att få fram fakta som vid psykoterapi eller kuratorbesök. Ett samtal med intensivare meningsutbyte mellan deltagarna kallas vanligen diskussion.